Русский           Български    
ZNAMBG.com


НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДРЕВЕН ЗАМЪК В СВЕТА

07.05.2019
(CC BY-SA 3.0)

Пражкият замък е най-важният чешки замък (първоначално ранно средновековна крепост), издигащ се на скалист нос над река Вълтава, на хълма Опиш в центъра на Прага.

От 9-ти век тя е била седалище на чешките князе, по-късно крале, а от 1918 г. е седалище на президента на републиката. Два пъти в историята е главна резиденция на Светия римски император. Считан е не само за символ на града, но и за чешката държавност

Според Книгата на рекордите на Гинес, той е най-големият древен замък в света. Също така и най-големият обитаван в света замък, като след него е Уиндзор, Англия.

Пражкият замък, 1607 г. (public domain)

Постепенни разширения и модификации са направени от крепостта, построена през 9-ти век, със своите размери 570 м дължина и 128 м ширина, Пражкият замък се явява един от най-големите замъкови комплекси в света. Площта на замъка обикновено се отчита като 7,28 хектара,, но това все още е спорно. Той е считан не само за символ на града, но и за чешката държавност и, Част от замъка е катедралата Свети Вит, традиционно място за коронация на чешките крале и място за техните погребения . В допълнение към много чешки владетели (включително четири императори), пражки епископи и архиепископи, духовници, благородници и други хора, свързани с пражкия двор, в катедралата са погребани и някои светци - Св.Вацлав, Св. Вит, Адалберт, Сигизмунд и Ян Непомук ). Тук се съхраняват и чешки кралски регалии.

Историята на замъка започва през 870 г., когато е построена първата му стена, църквата на Дева Мария. В базиликата Свети Георги и базиликата Св Витус са създадени по време на управлението на Вратислав I, херцог на Бохемия и синът му Ст. Вацлав в първата половина на 10-ти век.

Първият манастир в Бохемия е основан в замъка, до църквата Св. Георги. През 12 век тук е издигнат романски дворец.

Макет на крепостта, около 1000 година. (CC BY-SA 3.0)

Крал Отокар II от Бохемия подобрил укрепленията и възстановил царския дворец с цел представителство и жилище. През 14-ти век, по времето на Карл IV, царският дворец е възстановен в готически стил и укрепленията на замъка са укрепени. На мястото на ротондата и базиликата на Свети Вит започва изграждането на огромна готическа църква, която е завършена почти шест века по-късно.

По време на хуситските войни и следващите десетилетия замъкът не е бил обитаван. През 1485 г. крал Ладислав II Ягело започва да възстановява замъка. Масивната зала "Владислав" е добавена към Кралския дворец. В северната част на замъка са построени и нови отбранителни кули.

Зала "Владислав". (public domain)

Голям пожар през 1541 г. унищожава големи части от замъка. При Хабсбургите са добавени някои нови сгради във възрожденскистил. Фердинанд I построява Белведере като летен дворец за жена си Анна. Рудолф II използвал Пражкия замък като своя главна резиденция. Той основава северното крило на двореца с испанската зала, където са били експонирани скъпоценните му художествени колекции.

Много произведения от колекцията на Рудолф II са били разграбени от шведите през 1648 г., в битката за Прага (1648 г.), която е последният акт на Тридесетгодишната война.

Последната голяма реконструкция на замъка е извършена от императрица Мария Терезия през втората половина на XVIII век. След абдикацията му през 1848 г. и наследството на племенника си Франц Йосиф на престола, бившият император Фердинанд I прави Пражския град свой дом.

През 1918 г. замъкът става седалище на президента на новия Чехословашката република , TG Масарик . Новият кралски дворец и градините са обновени от словенския архитект Йоже Плечник . В този период е завършена катедралата Свети Вит (на 28 септември 1929 г.

След освобождението на Чехословакия и преврата през 1948 г. в замъка се помещават офисите на комунистическото чехословашко правителство. След разделянето на Чехословакия през 1993 г. в Чешката република и Словакия, замъкът става седалище на държавния глава на новата Чехия.

Замъков комплекс

• Готическата катедрала Свети Вит с кралската гробница в най-вътрешния двор

• бароковия кралски дворец във втория двор

• Романската базилика Св. Георги (Св. Иржи) с кулите Адам и Ева на Георгсплац

• Готическата зала на Владислав в най-вътрешния двор

• Бароковия параклис на Светия кръст, който някога е бил разположен в съкровищницата на катедралата, във втория двор

• бароковата галерия на замъка във втория двор с творби на Рубенс , Тициан и др.

• Mракотинер монолит, обелиск в памет на жертвите на Първата световна война заедно с катедралата Св Витус в първия двор

• укрепление на северния край на замъка с готическата и ренесансова Михулска прашна кула (Prašná věž) и готическите кули White Tower и Daliborka

• Златната уличка (Zlatá ulička), заобиколена от тези две кули, с готически и възрожденски къщи, където през 1917 г. в къщата № 22 временно живее Франц Кафка.

• бароковата порта на Матиаш (Matyášova brána) от 1614 г. до втория двор

• дворецът Щернберг с творби на Националната галерия

• Палаис Лобковиц , частен музей с част от художествените колекции на княжеското семейство в Georgigasse до източния вход

Пред замъка стои бронзовата пееща чешма, построена през 1564-1568 г. (CC BY-SA 3.0)

Около замъка са градините на Пражкия замък.

Белведере или дворецът удоволствие на кралица Ана в архитектурния стил на Ренесанса е бил в източния ъгъл на кралската градина на император 1538-1560 Фердинанд I.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net