Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ЛЕКАРСТВО ЗА РАСТЕЖ НА ЗЪБИ

03.06.2024

В хода на предклиничните лекарствени тестове са поникнали нови зъби на порове и мишки. То ще бъде изпитано и върху хора.

Клиничните изпитвания на лекарство, което може да възстанови зъбите, ще започнат в Япония през септември - по-малко от година след успешни тестове върху животни. Ако всичко върви по план, лекарството ще бъде в продажба през 2030 г. Това се съобщава на уебсайта на болница Kitano.

Изпитванията ще се проведат в университетската болница в Киото от септември 2024 г. до август 2025 г. В тях ще участват 30 мъже на възраст от 30 до 65 години, които са с липсващ поне един кътник.

„Искаме да помогнем на тези, които страдат от загуба или липса на зъби. Все още няма подход, който може да реши проблема веднъж завинаги, но очакванията на хората в този смисъл са много високи“, казва водещият автор на изследването, молекулярният биолог и зъболекар Кацу Такахаши.

Лекарството, което се прилага интравенозно, е позволило на порове и мишки да поникнат нови зъби без сериозни странични ефекти. Лекарството деактивира протеина, свързан с гена USAG-1, който потиска растежа на зъбите. Това стимулира сигнализирането на костен морфогенетичен протеин (BMP), което задейства образуването на нова костна тъкан. Мишките и поровете имат почти същите свойства на гена USAG-1 като хората, поради което са били избрани за тестване.

След като приключи първата фаза на тестване, лекарството ще бъде тествано върху пациенти на възраст от 2 до 7 години, които нямат поне четири зъба при раждането. Вродената липса на зъби е рядко генетично заболяване, което засяга 1% от хората. В момента екипът набира доброволци за това изпитание фаза IIa. След това организаторите на проучването планират да го разширят до хора, които са загубили зъби поради външни причини.

Авторите на технологията очакват лекарството да се използва не само при вродени заболявания, но и при всички, които са загубили зъби на всяка възраст. Ако е успешна, тази терапия ще бъде достъпна за пациенти, които са били без зъби в продължение на шест години.

 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |