Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

КОНГА

29.05.2024
Конги

Конга или тумбадора е музикален перкусионен инструмент от групата на мембранофонните инструменти. Води произхода си от Африка и е разработен в Куба.

В Куба терминът тумбадора (на испански: tumbadora) често се използва за конга като цяло или за конкретен размер на барабана, от който терминът тумба произлиза за конга с по-широк лумен и обикновено съответно по-нисък тон.

 В допълнение към значението й в перкусиите в афро-кубинската музика, конгата (на испански: conga) се превръща в основен инструмент в интерпретацията на други латински ритми като салса, меренга и кубинска тимба. Явява се традиционен инструмент при изпълнението на румба.

Конгата произхожда от африканските барабани, направени от издълбан солиден дънер, и с кожа, закована върху отвора на единия край.

Думата conga е възможно да произлиза от думата nkónga, което на езика банту означава „пъп“ или „пъпна връв“. Думата първоначално се е отнасяла до ритъм от кубинския уличен карнавал и съответните паради, като се използват подобни инструменти. 

Барабанът макута, водещ произхода от Централна Африка, е идентифициран като възможен прототип на конгата. Друго старо име, дадено от африканските туземци на този инструмент, е „таоха“. След това той бил наречен „tumba“ дума, произлизаща от езика банту. По-късно са използвани имена като „salidor“, „3-2“ и „quinto“.

Предшественик на инструмента конга в Западна Африка е бугарабу, има и прилики с ганайския барабан кпанлого. Някои барабани са имали религиозно значение в западноафриканските култури, смятаха се за свещени и на тях се е свирело при специални поводи и фестивали. Различни източно- и западноафрикански народи, които по-късно били транспортирани в Латинска Америка като роби, се покланяли на три свещени барабана, наричани по различен начин и посветени на определени богове.

Въпреки това силно и отдалечено родство на Африка, развитието на конгите не би било възможно без производството и материалите на европейците. Такъв е случаят с винените бъчви, които са били използвани като „тяло“ на барабани в различни части на Америка.

Ансамбълът за тропическа музика Los Guayacanes, съставен от афро-аржентинци, Буенос Айрес, Аржентина, 1957 г.

От 40-те години на XX век използването на афро-кубинската креолска дума "конга" става популярна за обозначаването на този инструмент, съвпадащ със пика, който кубинските ритми достигат в света – такива като конга и по-късно мамбо.

С течение на времето конгите претърпяват различни промени както в устройството си, така и в начина, по който се свири на тях. В Куба, първоначално, тумбадорите са играели до голяма степен фолклорна роля. Когато румбата се е появява в кубинските градове – столицата Хавана, и Матансас, първоначално са се използвали бъчви за риба треска, на които се свирело със свещи – по-късно трансформирани в т.нар. cahones. Впоследствие тези импровизирани инструменти биват заменени (поне частично) от „прототипи“ на тумбадори.

Тези примитивни модели на тумбадора са имали форма, подобна на тази, която имат днес, но все още това е бил един примитивен барабан, състоящ се само от "стъкло" и кожа. Кожата или пластира, които са били прикрепян към устието на конгата с пирони и са били настройвани чрез приближаване до огън, тъй като "хардуерът" за настройка на конгата не е съществувал през 40-те години – подобрение, приписвано на кубинския музикант Карлос „Патато“ Валдес.

Кубинският композитор, инструменталист, певец и ансамблов ръководител Арсенио Родригес е първият, който включва конга или „тамбо“ в танцов оркестър. През 40-те години на миналия век кубинският музикант Кандидо Камеро добавя втори барабан към конгата, като по този начин става първият перкусионист, свирещ с две конги и който установява използването на двойката конги като норма.

През XXI век конгата е широко разпространена в Латинска Америка и се използва в афро-кубински джаз, латино джаз и други популярни музикални стилове. В Куба терминът тумбадора често се използва за конга като цяло или за конкретен размер на барабана, Конга означава също и вид кубинска песен и танц със сходна на марш ритмика. Изпълнява се под ритъма на барабани конга и обикновено съпровожда карнавални шествия.

Конга "LP Giovanni Palladium"

Характеристики

Конгите се докосват с директни удари на ръцете. В много специфични случаи на тях се свири с палки. Както и в повечето латиноамерикански мембранофонни инструменти, които са оцелели, барабанната глава първоначално е била направена от естествена кожа, въпреки че в момента също се произвеждат и синтетични такива, тъй като последните са по-устойчиви, звуците са по-лесни за получаване и настройката им се променя много по-малко от ефекта на температурната промяна. Въпреки това, и двата вида кожи имат своите плюсове и минуси.

Конгите са направени от различни видове материали. Най-използваният е дърво, но има и от такива, които се изработват от фибростъкло. Има и модели, изработени от метал. Най-известните производители са Latin Percussion, Meinl Percussion и Pearl.

Изпълнителят на конги може да свири на тях в седнало или изправено положение. Обичайно е конгата да бъде представена по двойки, закачени на стойка, какъвто е случаят с тимбалите, въпреки че се срещат и комплекти от три, четири, пет и шест конги, но това не е толкова често.

В Латинска Америка се използва обикновено комплект от три конги с различна големина.

Техника на свирене

Свирене с една ръка:

1. Отворен тон

2. Приглушен или тъп тон

3. Отворен сух тон

4. Сух запушен тон

5. Затворен сух тон

6. Нисък тон, произвеждан с дланта

7. Тон, произвеждан с натиск на цяла ръка

8. Докосване с върха на ръката

9. Тон, произвеждан с ноктите

10. Плъзгащ тон


Комбинирано свирене:

1. Натиснат сух тон (едната ръка свири, а другата натиска кожата)

2. Потупване с длан и пръсти

3. Потупване с цяла ръка и пръсти

4. Плъзгане (единият пръст се плъзга, докато едната ръка натиска кожата)


В музикалните партитури всеки от тези удари има символ, който го представлява. Техниката на свирене на конга е много обширна и овладяването й изисква време, търпение и дисциплина. През годините тази техника е разработена по такъв начин, че тумбадорите вече могат да играят водеща роля в оркестър или дори без него.

За съжаление, изпълнението на тези техники върху кожа директно с ръцете изисква много повече усилия, отколкото при изпълнения с палки. Следователно такъв начин на свирене изисква повече практика и непрекъснати репетиции. Освен това, може да се каже, че морфологията на ръцете трябва да се променя и това се случва само чрез непрекъсната практика. Последното води до по-„меки“ длани и корави пръсти, както и разтегнати сухожилия и мускули.

Конгоанска статуя в Кагуас, Пуерто Рико

Видове конги

Има пет вида конги, които се различават по своя размер и настройка. От най-високите до най-ниските, това са:

Requinto: конга с тънко тяло с много висок тон, дори по-висок от този на вида куинто. Ролята му в румбата е импровизацията.

Quinto: конга с тънко тяло с висок тон. Обикновено има диаметър от 11 инча.

Двете се използват и като коубел, след като вече са развили независимостта на този музикален инструмент, полезен за отбелязване на времето.

Macho, 3-2 или conga: средно плътен, може да бъде прецизиран по два начина: единият е по-висок, за да може да играе като основен тумбадор при комплект от две или повече конги; другият е по-нисък, така че може да се използва само при изпълнения на румба. Диаметърът му е 11,75 инча.

Hembra или tumbadora: ниско настроена и с диаметър 12,50 инча. Има по-широко тяло.

Retumbadora или mambisa: това е конгата с най-ниска настройка и има най-широкото тяло от всички.

Обикновено форматът, който се използва, е conga и tumba или quinto и conga. В случай на използване на три конги, най-често срещаният формат е quinto, conga и tumba.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |