Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

МРЪЗНАТ ЛИ ЖЕНИТЕ ПОВЕЧЕ ОТ МЪЖЕТЕ?

13.05.2024

Популярен стереотип гласи, че една жена, дори при стайна температура, може да се нуждае от одеяло.

Любопитно е, че не са правени много изследвания по темата за възприемането на студа от хората и повечето от тях са правени върху мъже. Именно мъжкият организъм е бил приеман от физиолозите като стандарт за цялото човечество.

Данните от нов експеримент изненадват учените от Националния здравен институт на САЩ (NIH). Те не са показали полови разлики във възприемането на ниските температури и физиологичната реакция срещу студа се е различавала малко между мъжете и жените. Това съобщава порталът Sciencealert.

По време на теста група от 28 мъже и жени са прекарвали пет часа всеки ден в стая, където температурата е варирала от 17 °C до 31 °C. Било им е осигурено леко облекло – ризи, шорти, поли и чорапи. Авторите на експеримента са наблюдавали участниците и са проверявали доколко им е удобно.

Противно на очакванията, телесната температура на жените при по-ниски външни температури е била малко по-висока от тази на мъжете. Не са били установени разлики в такива процеси като усвояване на глюкоза, мускулна електрическа активност или производство на топлина в отговор на студ. Въпреки че мъжете са били по-едри и като цяло са произвеждали повече топлина, относително високият процент телесни мазнини е помогнал на жените да поддържат топлинния баланс, смятат изследователите.

Температурната зона на комфорт за жените е 22 °C, което е с един градус по-ниско от това за мъжете: това заключение е направено въз основа на резултатите от експеримента. Оказва се, че когато температурата спадне, женското тяло не е нужно да изразходва толкова много енергия за загряване, колкото мъжкото тяло. Но тази разлика не осигурява ясно предимство в случай на значително охлаждане. Когато температурата е спаднала до 17 °C, всички участници в експеримента, независимо от пола, са започнали да треперят и да изпитват дискомфорт.

Преди това учените са предполагали, че жените мръзнат при по-високи температури поради физиологични различия с мъжете. За това са били посочвани различни причини: ниско генериране на топлина, големи загуби на топлина или голяма нужда от нея. Но нито една от тези хипотези не се потвърждава от новите данни.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |