Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ОБЛОХА – ФЕНОМЕНЪТ НА ЧЕШКАТА КУЛИНАРИЯ

07.05.2024
Чинии с приготвена зеленчукова облоха в училищната столова в чешкия град Фристак

Óблоха е термин, който в чешката кухня се отнася предимно до смес от пресни или стерилизирани зеленчуци, сервирана в чинията с основното ястие, различна от салатите и гарнитурите.

Oблоха често се споменава като специалитет на чешката гастрономия. В други кухни в подобна функции се използват термините гарнитура, гарниш, гарни, докато в чешката кухня с думата „гарнир“ някога е била замествана думата “облоха“ .

Облоха (чеш. obloha) в превод от чешки означава небе.

Според Енциклопедия Британика, официалното наименование на облоха е гарниш (анг. garnish). Там облоха е определена като суровина, която допълва сервираната храна или напитка, за да завърши нейния визуален аспект и да създаде силен цветови или вкусов контраст. Облоха е по-рядко срещана в азиатската кухня, където самите ястия се приготвят с намерението да комбинират с всички цветове в чинията и да изглеждат добре.

Когато се говори за облоха, също е добре да се уточни, че не е същото нещо като хранителна декорация, гарнитура или салата. Хранителна декорация е например варения ориз, пържените картофи или картофеното пюре. Облоха е нещо дискретно, което допълва т. нар. кулинарно оформление на храната в чинията, например, магданоз върху пържен шницел или листа мента върху сладолед или торта. Най-често се поднася заедно с основни ястия, които са аламинути.

В много случаи може да има добавен или контрастиращ аромат. Някои са избрани главно за подобряване на визуалното въздействие на чинията, докато други са избрани специално за вкуса, който могат да придадат. Това е в контраст с подправка, приготвен сос, добавен към друг хранителен продукт главно заради неговия вкус. Много видове облоха не са предназначени за консумация, въпреки че някои са подходящи за това.

Сьомга с облоха

Облоха прави храната или напитките по-привлекателни. Те могат да подобрят цвета си, например когато червен пипер се поръси върху салата от сьомга. Могат да осигурят цветови контраст, като например когато лукът се поръсва с картофи. Те могат да направят коктейл по-привлекателен визуално, като например добавяне на коктейлен чадър към екзотична напитка или добавяне на произволен брой парчета тропически плодове към коктейла Май Тай. Сушито може да бъде украсено с вид пластмасова трева или лист.

Облоха може толкова лесно да се идентифицира с определено ястие, така че това ястие може да изглежда незавършено без това допълнение. Пример за облоха може да бъде черешка върху сладолед или млечен шейк, пържен лук върху кнедли с пълнеж от пушено месо, смлян червен пипер върху парче печена сьомга, както и нарязан див лук или цветя от маргаритка върху хляб с масло и сол, а също и парче месо, понякога със сос, понякога запечено със сирене, плюс пържени картофи или крокети и в допълнение парче салата, покрито с резен домат и три кръгчета краставица.

Зеленчуковата облоха обикновено се състои от домат еньовче, лист увехнала маруля и три кръгчета краставица. Може да се направи и от мариновани зеленчуци, когато се състои например от грах, царевица и много често цвекло. Зелето също не е необичайно. Като облоха могат да се използват стрък целина и нарязани сурови моркови, чести спътници на горещи пилешки крилца. Те служат не само за украса, но и за намаляване на пикантността на основното ястие.

Пържени картофи, месо, шунка, яйце, горчица, oблоха

Като кулинарно явление този вид хранително допълнение възниква в Чехословакия по времето на социализма и все още съществува в менюто в някои чешки ресторанти. В онези времена чехословашкият държавен ценоразпис на храните и напитките е включвал две разновидности на облоха, малка и голяма, които са се различавали по цена. В същото време ресторантите обикновено са надписвали рецептите за аламинутите с включена голяма облоха, за да могат да добавят по-висока цена. Съставките на облоха са били стандартизирани, но са се допускали различни промени. Почти винаги облоха е съдържала горчица, с хапка чаламада (маринована в оцет зеленчукова смес), салата или нарязан лук, нарязани на кръгчета краставици или парче люта чушка и почти винаги цвекло, което е било евтино и е придавало цвят на вида облоха и цялото ястие. По правило една и съща облоха се е използвала за всички аламинути.

Съвременните чешки кулинари обаче не обичат типичната чешка облоха. През 2010 г. публицистът Ян Хандл пише, че облоха изглежда е местен специалитет и че има тенденция да отнема, вместо да дава нещо на основното ястие. „Ако искам домати, моркови, зеле, маруля, царевица, грах и краставица, ще си поръчам зелена салата.“ Според него облоха обикновено се състои от сухи и груби зеленчуци и изглежда, че готвачите са искали да се отърват от старите краставици и домати.

Гирос сандвич, декориран с листенца мента

Авторът на уебсайта Sklizeno.cz Хонза Шмикматор нарича облоха „пържени картофи за всичко“ като знак за постреволюционното „време на пълни чинии“: „Защото зеленчуците са здравословни, да. Така че отваряме кутиите и слагаме в чинията една лъжица стерилизирана царевица, една лъжица бяло и една лъжица червено стерилизирано зеле... И може би малко моркови. Ще украсим всичко с необходимия резен портокал, защото – да, това отново е тук – не можехме преди, сега мога!

В катедрата по арисология към Техническия университет в Либерец са учили, че облохата, съдържаща сурови зеленчуци е остатък от руската окупация.

В текста „30 години свобода в нашите чинии“ Шмикматор пише, че специалитетът облоха е оцелял дори след Кадифената революция благодарение на всеобхватното усещане, че „не е било възможно преди и сега е възможно“. Като въплъщение на това разбиране, той дава пример с големи порции и напълно пълни чинии, наред с други неща, с облоха.

„По време на социализма имаше два вида облоха в държавните ценови листи на храни и напитки, едното малко, а другото голямо, и разбира се всяко имаше различна цена“, казва Михаел Клима, автор на чешкото кулинарно уеб списание Hostovka.

Телевизионният готвач Зденек Полрейх става известен с факта, че в програмата „Да, шефе!“ той описва облоха буквално като "рака на чешката гастрономия". В статия за Lidovky.cz Роман Ванек, друг известен чешки готвач и основател на Пражкия кулинарен институт, говори за факта, че облоха са глупави и нелогични, а комбинациите им са убийствени.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |