Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

СМАРТФОНИТЕ И БЕЗСЪНИЕТО

03.04.2024

Мобилните телефони със сигурност пречат на съня, но има начин въздействието им да бъде ограничено.

Научна статия, публикувана наскоро в списанието Frontiers Public Health, потвърди връзката между пристрастяването към смартфоните и безсънието. Изследванията също така показват, че увеличаването на физическата активност може да смекчи тези отрицателни въздействия.

Проучването е проведено с помощта на онлайн въпросник, попълнен от 301 студенти в Китай. С помощта на специална скала се измерва степента на зависимост от мобилния телефон. Освен това участниците са попълнили отделни въпросници, оценяващи нивата на тревожност, физическа активност и безсъние.

Резултатите показват, че пристрастяването към смартфона е свързано със социална тревожност, а тревожността е свързана с безсъние. Като цяло връзката между пристрастяването към мобилния телефон и безсънието е значителна.

Самоотчетите показват, че физическата активност може да намали както социалната тревожност, така и пристрастяването към мобилния телефон. По-рано е доказано, че физическата активност е полезна за борба със стреса и самотата и може също така да подобри психичното здраве.

Авторите обаче отбелязват, че изследването показва свързаност, но не доказва пряка причинно-следствена връзка.

 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |