Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


НА МЕЖДУНАРОДНАТА КОСМИЧЕСКА СТАНЦИЯ БЯХА ИЗПРАТЕНИ АСТРОПЧЕЛИ

28.04.2019
Image Credit: NASA/Robert Markowitz

След първоначалните тестове, роботите ще започнат да помагат на астронавтите.

На 19 април космическия кораб Cygnus се скачи с Международната космическа станция, доставяйки полезен товар и два робота, наречени от НАСА „астропчели“.

Астропчелите (Astrobees) са малки роботизирани системи във формата на кубчета, създадени за да изпълняват разнообразни задачи в помощ на астронавтите. В момента има създадени три екземпляра: Honey, Bumble и Queen. Първите два робота вече преминават първите тестове на Международната космическа станция, а Queen ще се присъедини към тях през лятото.

Поради трудността да се пресъздадат на Земята същите условия както в космоса, за инженерите е важно да тестват астропчелите в реални условия и да се убедят, че са готови да изпълняват бъдещите задачите. Всеки от роботите притежава по 6 камери, необходими за навигация и създаване на тримерна карта на станцията. Същевременно те поддържат непрекъсната връзка със земния контролен център.Първата задача на Honey и Bumble е да направят инвентаризация. Те са снабдени с RFID скенери и с тяхна помощ проверяват наличността на цялото оборудване.

След това астропчелите ще се захванат с нещо по-сложно – реализацията на проекта SoundSee. Той се състои в запис на звуците в Международната космическа станция, чрез специални микрофони. С помощта на изкуствен интелект аудиозаписите ще бъдат анализирани, като целта е, чрез промяната в звуците на работещите съоръжения да се установяват появата на неизправности в тяхната работа.

Друга важна задача за астропчелите е да тестват своите роботизирани ръце, разработени от Станфордския университет. Тъй като ролята на роботите ще се увеличава в бъдещите космически мисии, включително експедициита на Марс, важно е да се разработят най-добрите приложения за тях.


 Ваньо Янков