Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

КАКВО ОПРЕДЕЛЯ ВКУСА НА ЧАЯ

13.02.2024

Вкусът е един от ключовите фактори, определящи качеството на чая, а той от своя страна зависи от съдържанието на аминокиселина, наречена теанин.

Древните китайски мъдреци казват, че качеството на чая зависи от почвата, в която расте растението, а съвременните изследователи стесняват тази преценка и посочват ролята на почвените бактерии.

Учените от Университета по земеделие и горско стопанство във Фуджиан (Китай) успяха да разберат точно кои микроорганизми и как влияят върху качеството на чая. Проучването се съобщава на уебсайта на университета.

В продължение на няколко години университетски специалисти измерват теанина в 17 сорта чаени храсти, растящи в изкуствена плантация. Те са установили, че съдържанието на аминокиселини в корените и листата варира в зависимост от вида на чаения храст и сезона.

Микробните популации са били анализирани и е било установено, че броят на бактериите в корените и околната почва варира в зависимост от времето на годината. През есента там има повече микроорганизми, влияещи на азотният метаболизъм в растенията.

В същото време е установено, че нивата на теанин са по-високи в тези сортове чай, които по-добре абсорбират амоняка, вещество, което съдържа азот. Тогава учените изолирали бактерии от такива растения и, следвайки техния пример, са създали изкуствена среда, където симулирали работата на популацията в корените на чаен храст. Бактериите са успели да поддържат азотния метаболизъм в растението и да стимулират производството на големи количества теанин.

SynCom21, както беше наречена изкуствено образуваната популация, не само позволи да се изясни механизмът на влиянието на бактериите върху качеството на чая, но и стана основа за методология за подобряването му. Учените предлагат да се добавят бактерии към чаените растения, за да се подобрят характеристиките на чаените листа. Освен това, съдейки по наличните данни, това ще работи както за подобряване на качеството на нискокачествените продукти, така и за достигане на нови вкусове - в случай на вече висококачествени продукти. Освен това, по време на тестовете се оказало, че същите тези бактерии могат да помогнат за подобряване на метаболизма на други видове растения.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |