Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ВИДЕО: “ПОСЛЕДНИТЕ ДУМИ” НА УМИРАЩ ХАМЕЛЕОН

30.01.2024

Нов документален филм на PBS, показва рядък мадагаскарски хамелеон, който се обагря в цветове мигове преди смъртта си.

Както разказва водещия на поредицата Бъмпър Робинсън, кожата на влечугото се обагря в хипнотизиращи петна от червено, лилаво, синьо и жълто, „сякаш изричайки последните си думи."

Това рядко срещащо се влечуго е хамелеон на Лаборд - вид, който отдавна очарова учените поради изключително краткия си живот. Повечето видове хамелеони живеят от две до седем години, като по-големите видове, като хамелеона на Парсън, достигат до 14 години. След излюпването си, хамелеоните на Лаборд живеят само четири до пет месеца – това е може би най-кратката продължителност на живот за всички четириноги гръбначни.

Според изследователите, предсмъртното оцветяване на хамелеона на Лаборд е причинено от неговата все още работеща нервна система, която продължава да изпраща сигнали до клетките на кожата в последните моменти на съществуване.

Но драмата на това животно, която е заснета в гората Киринди в западен Мадагаскар, не се изчерпва с цветното шоу. Женските хамелеони умират малко след като снесат яйцата си – във видеото може да се види как женската използва последните си сили, за да зарови крехките яйца в пясъка, за да ги предпази от наближаващия сух сезон.

Въпреки че не снасят яйца, мъжките хамелеони на Лаборд живеят точно толкова дълго, колкото и женските. Това означава, че цялата защита на яйцата е голяма, колкото дебелината на слоя пясък върху тях.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |