Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

НАЙ-СТАРИЯТ МЕТЕОРИТЕН КРАТЕР В СВЕТА

08.01.2024
Маниитсок

Кратерът с диаметър 100 км, се е появил преди около три милиарда години след катастрофата на тридесеткилометров астероид. Сега е частично наводнен от морето, а стените му са крайбрежието на Гренландия.

Установено е, че разломът Maниитсок в югозападна Гренландия е метеоритен кратер - най-старият открит досега, съобщават от университетът в Лунд (Швеция).

Според изчисленията Земята се е образувала преди около 4,6 милиарда години. Доскоро за най-старият метеоритен кратер се смяташе Ярабуба, широк 70 км. Намира се в Западна Австралия и се оценява на около 2,2 милиарда години.

Най-старият кратер на Земята е открит напълно случайно от руски и европейски учени близо до град Маниитсок (бивш Сукертопен), столица на едноименната община в централната част на Западна Гренландия. Ръководителят на изследването е Айн Макдоналд, учен от Кардифския университет.

Местоположението на град Maниитсок

„През 2012 г. Адам Гард от Геоложката служба на Дания и Гренландия изложи теорията, че структурата на Маниитсок е ударен кратер. Това беше оспорено от учени, които твърдяха, че се е образувал в резултат на тектонични движения в земната кора. Но сега можем да потвърдим, че тази структура е ударен кратер“, казва професорът по геология Лейф Йохансон.

Това е установено чрез изследване на проби от специални ударни структури на минерала циркон. Това е много издръжлив материал, който може да се намери дори в такива древни метеоритни кратери. Въпреки това, цирконът от ударни кратери и други геоложки структури има различна структура. Минералът на кратера има ламели - продълговати микроструктури, образувани в първите секунди на ударната вълна от удара на метеорит.

В продължение на няколко години учените са събрали повече от 3400 проби от четири вече идентифицирани кратера, от структурата Maниитсок, както и от два много стари разлома в Норвегия и Италия, свързани не с метеоритни удари, а със сеизмични явления.

„Проведохме изследвания с помощта на електронни микроскопи както в Лунд, така и в Копенхаген. Най-подробният анализ в нанометров мащаб е извършен в Потсдам, Германия, с помощта на микроскоп, предназначен за анализ на трансмисионни електрони. Свръхтънки срезове от проби от циркон бяха поставени в него и през тях бяха прекарани електрони, така че да могат да се видят изключително фини детайли“, добавя Йохансон.

Учените не само успяват да потвърдят, че Maниитсок е останки от древен кратер, но и определят възрастта му: около 3 милиарда години.

Тъй като Земята е била удряна от множество метеорити през своята 4,6 милиарда годишна история, изглежда, че много древни ударни кратери сега са лесни за намиране. Но Земята е геологично активна планета, която непрекъснато се променя, така че рядко се откриват следи от такива древни събития. Ето защо за днешните геолози е важно да намерят и тестват древни, вече силно разрушени метеоритни кратери като структурата Маниитсок. Резултатите допринасят за подобряването на геонаучната методология, която може да се използва за идентифициране на стари структури на кратери, образувани дълбоко в земната кора.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |